Saturday, May 14, 2011

~~Jangan mencari yang terlalu SEMPURNA~~

Assalamualaikum wbt…

Akhirnya dapat juga aku buka blog ni…penat aku tunggu nak update blog, dari semalam lagi tak boleh buka…blogger buat maintenance kot…tak kisahla kan, yang penting dah boleh buka…Alhamdulillah….=) 
Nak study takde mood pulak…Dah berapa hari aku takde mood nak study…entahlah…malas nak fikir pasal study buat masa sekarang…Jadi aku pun ringan2kan tangan search artikel kat internet…Then terjumpa satu artikel ni, nak kata tentang motivasi tak la berapa motivasi sangat pun…tak tau nak klasifikasikan sebagai apa…hehe…tapi ianya menyentuh tentang hubungan (percintaan)…dan artikel ni merupakan perkongsian ilmu dari penceramah motivasi terkenal negara kita, siapa lagi kalau bukan Dr. Fadzillah Kamsah (bukan Fadzillah Come-To-Me tu ya…hihi…) Ok kat sini aku copy and pastekan artikel tu buat tatapan kita semua ya… Moga2 ianya bermanfaat buat kita, Insyaallah….=)


Jika kamu memancing ikan…Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu...Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja...Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup…
Begitulah juga...Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya...Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...  

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh...Cukuplah sekadar keperluanmu...Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menambalnya semula...Akhirnya ia dibuang...Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi...
 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya...Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa...Anggaplah dia manusia biasa…Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya…Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu…Mengenyangkan dan berkhasiat…Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain…Terlalu ingin mengejar kelezatan…Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya…Kamu akan menyesal…  
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu…MENYAYANGIMU...MENGASIHIMU...Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain…Terlalu mengejar kesempurnaan…Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain…Dan, KAMU JUGA YANG AKAN MENYESAL....



Moga apa yang aku kongsikan ni dapat membawa manfaat buat kita semua...Insyaallah...hargailah orang-orang yang menyayangi mu, kerana dengan itu kamu akan dapat merasai bertapa bertuahnya kamu memiliki orang yang begitu sayangkan kamu, lebih dari dia menyayangi dirinya sendiri...


Wallahua’alam….


2 comments:

  1. like this post.. buat mcm fb lak..hehe

    ReplyDelete
  2. nice post.. syukur yang paling utama.=)

    ReplyDelete